Dr. Pók Tamás

A Kertészeti-és Élelmiszeripari Egyetem Termesztési Szakán szereztem diplomát 1981-ben. Első munkahelyem az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát Egri Szőlészeti Üzemegysége volt, ahol szőlész agronómusként gyakornoki időmet töltöttem. 1982 és 1984 között a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Egri Állomásán előbb agronómusként, majd kutatóként dolgoztam.

Ezt követően közel egy évet Kaliforniában töltöttem, ahol minőségi borszőlő termesztést tanulmányozhattam, miközben a Napa völgy egyik közismert borászatában dolgoztam. Itt ismerkedtem meg a borkészítés elméleti és főként gyakorlati alapjaival, éspedig magas színvonalon.

Hazatérve, 1985-ben családommal Kecskemétre költöztünk, új munkahelyem a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet Központja lett. Továbbra is a szőlőtermesztéssel foglalkoztam, emellett számos folyóiratban referáltam, publikáltam, a kecskeméti Főiskolán gyakorlati oktatást vállaltam. 1987-ben védtem meg egyetemi doktori értekezésemet a minőségi borszőlőtermesztés témakörében. Kutatóként Európa legtöbb szőlő-és bortermelő országában (Grúziától Spanyolországig) tanulmányozhattam az ágazat legfontosabb kérdéseit. 1991-ben egy olasz-magyar vegyesvállalat, az Európai Bortermelők Kft ajánlatát elfogadva Szekszárdra költöztünk, ahol a cég termelési vezetőjeként 120 hektárnyi szőlőültetvény és 7000 hl kapacitású borászati üzem szakmai felelősségét vállaltam.

Egerbe visszatérve 1995-ben megalapítottuk családi pincészetünket, a Pók-Polónyi Pince Kft-t. Célunk az volt, hogy technológiai stílust váltva boraink révén a többi kis borászattal együtt járuljunk hozzá az Egri Borvidék minőségi fejlesztéséhez. Munkánk szakmai megbecsüléseként 2001-ben elnyertem az Év Egri Bortermelője megtisztelő címet. Több társammal együtt 2000-ben megalapítottuk Egerben a Monarchia Borászati Kft-t. Saját termelésű és az ország számos kiváló borászával közösen alkotott borainkkal a nagyléptékű, kiváló minőségű magyar borok exportját kívántuk megvalósítani. Jelenleg családi borászatunkban feleségemmel készítünk természetes, egyedi hangvételű, terroir hangsúlyú borokat. Őstermelőként művelem szőlőterületeimet.

A termelés mellett oktatással és szaktanácsadással is foglalkozom. Az Egri Eszterházy Károly Egyetem tanáraként tanítok szőlő- és bortermeléssel, borkultúrával kapcsolatos tantárgyakat.

Állandó tagja vagyok az Egri Borvidéki Borminősítő Bizottságnak és a Pannon Bormíves Céhnek, vezetője az Egri Bormíves Céhnek, illetve az Egri Borászati Klaszternek. Az Egri Hegyközség választmányában 1999 óta képviseltem szőlészet alelnökként a borvidék teremelőinek az érdekeit.

Dr. Pók Tamás borai: